Børnegigt er en kronisk betændelsestilstand i et eller flere led. Ofte er barnet under fem år, når diagnosen stilles.

Blandt de karakteristiske symptomer er smerter, hævelse, varme og nedsat bevægelighed i leddene. Risikoen for komplikationer og langtidsudsigterne for det enkelte barn afhænger af, hvilken sygdomstype det drejer sig om.
Betændelsestilstanden ved børnegigt skyldes ikke bakterier eller virus i leddene, men at kroppens immunforsvar overreagerer. Man kan sige, at det “misforstår” sin opgave og også går til angreb på kroppens egne celler i leddene.

Børnegigt kaldes af fagfolk for juvenil idiopatisk artritis. Selvom det er en af de mest udbredte kroniske sygdomme med debut i barnealderen, er den forholdsvist sjælden.

Omkring 1.200 børn i Danmark lever med børnegigt, og hvert år får omtrent 120 piger og drenge konstateret sygdommen. Mange af børnene er under fem år, og de fleste er piger.

Der findes flere typer af børnegigt, afhængigt af hvor mange led, der er påvirket og hvilke symptomer, der optræder. Blandt de typiske symptomer er smerter, hævelse, varme og nedsat bevægelighed i leddene. Sygdommen varierer dog meget fra barn til barn.