Husker du Martin fra udsendelsen på DR1- Søs og kampen om cannabis?
I program 2:2 medvirker Martin Mogensen som har sin hjælperordning igennem Handicapformidlingen.
Vi har talt med ham, og fået ham til at uddybe noget af det han taler med Søs om i udsendelsen.

Da jeg spørger Martin om Cannabis har betydet noget for hans livskvalitet, svarer han;

“Jeg ønsker bare at trives i hverdagen uden for mange smerter og kramper. Livskvalitet for mig, er et liv hvor man ikke alvorligt overvejer at tage livet af sig – det var cannabis der i 2014 reddede mig på målstregen. Med cannabis kan jeg selv være herre over hvilken smertedækning jeg har behov for, og over hvad der fungerer for mig. Alle de præparater lægerne har forsøgt på mig, tåler jeg ikke – jeg tåler især ikke nogen form for morfin, og har oplevet de mest brutale bivirkninger, som gjorde at jeg følte at mit liv var enormt uværdigt.

Meget af det godkendte medicin jeg har prøvet gennem tiden, har så slemme bivirkninger at jeg ikke kan forstå̊ det overhovedet er lovligt at udskrive.”

Jeg spørger Martin hvordan han ville have det netop nu, hvis han ikke havde medicineret sig med cannabis?

Det kan besvares meget kort – så ville jeg være tilbage i et uudholdeligt smertemareridt. Og det er jeg faktisk i de perioder hvor jeg intet cannabis har.

Det kan nemlig være svært for Martin at skaffe den sort af cannabis, som han har størst gavn af.

Jeg spørger Martin hvordan har har det med at han rent faktisk gør noget ulovligt ved at købe og bruge cannabis som han gør?

“Jeg startede med at prøve at gå den officielle vej gennem læger og neurologer, jeg ønskede, at få en udleveringstilladelse på rå cannabis, simpelthen for at få det legalt og kende produktets oprindelse, det er i princippet muligt, men ingen læger vil udskrive den.

Jeg synes det er uværdigt at være syg og skulle være kriminel for at kunne eksistere. Og så er der det aspekt, at min samvittighed bliver sat på prøve, ved at andre løber en risiko ved at dyrke og sælge det til mig.

Det handler både om at få det lovligt, men også om at være sikker på, at det er dyrket under kontrollerede forhold, og være sikker på, at det jeg får næste gang, er den samme sort og styrke som sidst. Jeg vil ubetinget foretrække at hente det åbenlyst på apoteket, fremfor i ly af mørket.”

Hvad er det vigtigste budskab for dig at komme ud med, i forbindelse med debatten om legalisering af cannabis til medicinsk brug? 

“Helt klart at få folk generelt, herunder politikere og lægestanden, til at forstå at langt flere kan have gavn af det. Og at patienternes behov bør sættes først.”

Martin fortsætter “Jeg siger ikke at cannabis er for alle, det er lægens medicin jo heller ikke, men dem som har gavn af cannabis skal da have muligheden. Hvis lægen ikke vil tage ansvaret for behandlingen, så vil jeg som frit individ, gerne selv have mulighed for at sætte min underskrift på, at jeg selv tager det ansvar.”

Du kan se, eller gense udsendelsen Søs og kampen om cannabis her