Rygmarven ligger inde i rygsøjlen og er de nerver, der forbinder hjernen med kroppen. En rygmarvsskade opstår, hvis rygmarven bliver klemt eller helt eller delvist rykket over.

Årsager til rygmarvsskader

Man taler dels om traumatiske, dels om non-traumatiske skader. Det gør man, fordi man kan få en rygmarvsskade af både traumatiske og non-traumatiske grunde.

Traumatiske skader skyldes ulykker, hvor rygsøjlen brækker. Det kan f.eks. være trafikulykker, faldulykker, udspring på for lavt vand m.m.

Non-traumatiske skader skyldes sygdom som f.eks. svulster, diskusprolapser, betændelse osv. Årsagen kan også være en medfødt misdannelse som rygmarvsbrok.

Omfanget af en rygmarvsskade

Omfanget af en rygmarvsskade afhænger af, hvor højt på rygsøjlen skaden befinder sig, og om skaden er komplet eller inkomplet. Jo højere oppe på rygsøjlen skaden befinder sig, jo flere områder af kroppen er berørt. En komplet skade giver mere omfattende følger end en inkomplet.

Tetraplegi er en beskadigelse af rygmarven i halsdelen, dvs. i stykket fra lige over øverste nakkehvirvel til lige under 7. nakkehvirvel. En tetraplegiker kan have lammelser i både krop, ben/fødder og arme/hænder. En meget høj skade fra 4. halshvirvel og derover kan desuden medføre lammelse af åndedrætsfunktionen.

Paraplegi er en beskadigelse af rygmarven under halsdelen. En paraplegiker kan have lammelser i ben og underkrop.

Hvis skaden er komplet, er rygmarven helt revet over. Der er derfor slet ingen forbindelse mellem hjernen og kroppen under skadesniveauet. Det betyder, at denne del af kroppen er helt lammet.

Hvis skaden er inkomplet, er rygmarven ikke helt revet over. Det betyder, at kun dele af kroppen under skadesniveauet er påvirket af skaden, og lammelsen er ikke total.

Følger af en rygmarvsskade

Stort set alle kroppens funktioner kan blive påvirket af en rygmarvsskade. Vær opmærksom på, at følgerne som beskrevet ovenfor er afhængige af, om skaden er komplet eller inkomplet, og hvor højt den sidder. Det er derfor på ingen måde sikkert, at en person med rygmarvsskade er ramt af alle de følger, som nævnes nedenfor.

En rygmarvsskade kan medføre:

  • lammelser i ben og underkrop (paraplegi) samt tillige overkrop og arme (tetraplegi)
  • reduceret eller manglende følesans
  • påvirkning af blære- og tarmfunktion i form af inkontinens, manglende/nedsat evne til at tømme sig og/eller manglende evne til at mærke trang til tømning
  • påvirkning af vejrtrækningsfunktion samt blodtryk (kun ved tetraplegi)
  • påvirkning af seksualfunktionen
  • smerter, herunder nervesmerter
  • spasticitet, dvs. stivhed og ufrivillige bevægelser af muskler

Derudover kan der naturligvis være psykiske reaktioner.

De fleste mennesker med en rygmarvsskade sidder i kørestol, men en stigende andel bevarer en gangfunktion på et eller andet niveau og er i stand til at gå med eller uden ganghjælpemidler.

Behandling

En rygmarvsskade kan ikke helbredes, men mange af følgevirkningerne kan behandles eller lindres på forskellig vis.