Spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse kendetegnes ved, at man har et forstyrret forhold til mad, krop og vægt, i et omfang der går ud over den spiseforstyrredes fysiske og psykiske sundhed.

I Danmark lider ca. 75.000 af en spiseforstyrrelse. Størstedelen af disse er kvinder, og tendensen indenfor de seneste år har været at spiseforstyrrelser rammer yngre og yngre borgere og desværre væsentlig flere børn og unge.

De tre hoveddiagnoser indenfor spiseforstyrrelser er: Anoreksi, Bulimi og Tvangsoverspisning (BED).

Hos Handicapformidlingen har vi bred erfaring indenfor specialområdet, udsatte borgere samt en stor viden i samarbejde med kommuner omkring spiseforstyrrelsesordninger, især måltidsstøtte ved svær spiseforstyrrelse.

Måltidsstøtte

En specialiseret medarbejder fra Handicapformidlingen er til stede før, under og efter måltidet. Der fokuseres på at støtte den spiseforstyrrede i måltidssituationen, understøtte at madplanens/handleplanens retningslinjer følges, og at der ikke sker uhensigtsmæssige handlinger før, under og efter måltidet. Tiden efter et afsluttet måltid vil som ofte være stilletid, eller mindre rolige stillesiddende aktiviteter for at hjælpe den spiseforstyrrede i forbindelse med eventuelle svære tanker.

Handicapformidlingen har medarbejdere med stor erfaring indenfor spiseforstyrrelser og især praktisk måltidsstøtte. De har en positiv, anerkende og professionel tilgang til opgaver forbundet med spiseforstyrrelser.

Handicapformidlingen er i tæt dialog med de implicerede samarbejdspartnere omkring den enkelte borger. Ligeledes sikrer Handicapformidlingen kontinuitet i personalet og en fast tilknyttet kontaktperson.

Ingen borgere er ens, og specielt i sager om spiseforstyrrelser kan der være behov for skræddersyede løsninger.

  • Anoreksi er kendetegnet ved en frygt for at tage på, og et stort ønske om at tabe sig. Anoreksi-ramte undgår oftest at spise, og er overdrevet fysisk aktive for at øge kalorieforbrændingen.
  • Bulimi er kendetegnet ved et tab af kontrol over spisningen, der fører til overspisninger og er efterfulgt af kompenserende adfærd i form af f.eks. opkastning, restriktiv spisning eller misbrug af afføringsmidler.
  • BED er kendetegnet ved tvangsmæssige overspisninger efterfulgt af en stor skam- og skyldfølelse uden kompenserende adfærd.

Kilde: foreningen spiseforstyrrelser og selvskade

Kontakt Handicapformidlingen:

Hvis du ønsker et konkret løsningsforslag, så send os en besked på nedenstående formular. Du er også velkommen til at ringe til os på 70 777 333 (hverdage mellem 9:00-15:00) eller skrive en mail: info@handicapformidlingen.dk.